Μια πετυχημένη ψαρόσουπα και τα μυστικά της!!!
Λαυράκια
Μια φορά την εβδομάδα φτιάχνω ψαρόσουπα για την γριούλα μητέρα μου και τόσα χρόνια είχα ξεχάσει να γράψω τη συνταγή. Η ψαρόσουπα για να πετύχει θέλει τα μυστικά της και φυσικά δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ψάρι. Εγώ σήμερα χρησιμοποιώ τα λαυράκια. Επίσης πάντα ρίχνω λίγο ρύζι μέσα γιατί με σκέτο ζουμί δεν χορταίνω, θα πρέπει να φάω δυο πιάτα.
Λαυράκια
Μια φορά την εβδομάδα φτιάχνω ψαρόσουπα για την γριούλα μητέρα μου και τόσα χρόνια είχα ξεχάσει να γράψω τη συνταγή. Η ψαρόσουπα για να πετύχει θέλει τα μυστικά της και φυσικά δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ψάρι. Εγώ σήμερα χρησιμοποιώ τα λαυράκια. Επίσης πάντα ρίχνω λίγο ρύζι μέσα γιατί με σκέτο ζουμί δεν χορταίνω, θα πρέπει να φάω δυο πιάτα.
Στην ιστοσελίδα "Μαγειρικές διαδρομές" βρήκα πως μαγειρεύουν τα διάφορα ψάρια. Αν σας ενδιαφέρει πατήστε τον σύνδεσμο: Μαγειρικές διαδρομές
2 μεγάλα λαυράκια ή άλλα ψάρια της αρεσκείας σας
3 - 4 πατάτες κομμένες στα τέσσερα
4 μεγάλα καρότα κομμένα μακρόστενα
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα τέσσερα
1/2 ματσάκι σέλινο με χοντρά κλωνάρια, ολόκληρα μέσα
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
6 κουταλιές σ. ρύζι
2 μεγάλα λεμόνια το χυμό τους
αλάτι και λίγο πιπέρι
Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:
Καθαρίζουμε τα ψάρια καλά, τα αλατίζουμε τα περιχύνουμε με το χυμό ενός λεμονιού και τα βάζουμε σκεπασμένα στο ψυγείο το λιγότερο μισή ώρα να μαριναρισθούν.
Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα λαχανικά μας, το λάδι, αλάτι, λίγο πιπέρι και ρίχνουμε τόσο νερό μέχρι να σκεπαστούν. Όταν βράζουν μετά από 10 λεπτά βάζουμε επάνω τα ψάρια. Καλό είναι να τα βάλουμε σε τρυπητό μεταλλικό καλαθάκι, (σαν της φριτέζας για τηγανητές πατάτες). Έτσι είμαστε σίγουροι ότι δεν θα διαλυθούν τα ψάρια μας και δεν θα πάνε κόκαλα στα λαχανικά μας.
Προσοχή. Το νερό θα πρέπει να σκεπάζει τα ψάρια μέχρι τη μέση της σάρκας τους. Γι αυτό έχουμε ήδη έτοιμο βραστό νερό κι αν χρειαστεί προσθέτουμε. Όταν τα βράζουμε δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Τα ψάρια είναι έτοιμα βρασμένα όταν καρφώνουμε ένα μαχαίρι στο παχύτερο σημείο της σάρκας τους και φτάνει άνετα στο κόκκαλο. Συνήθως τα μεγάλα θέλουν γύρω στα 10-15 λεπτά βράσιμο, αλλά για να είμαστε σίγουροι τα δοκιμάζουμε.
Όταν τα ψάρια μας είναι έτοιμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε το καλαθάκι με τα ψάρια και τα γυρίζουμε προσεχτικά σε μια πιατέλα. Αν δεν έχουμε καλαθάκι τα βγάζουμε προσεχτικά να μη μας διαλυθούν.
Βάζουμε 3-4 κομμάτια πατατούλες και 3-4 κομμάτια καρότου γύρω από τα ψάρια και τα περιλούζουμε 2-3 κουταλιές από το ζουμί τους.
Τα υπόλοιπα υλικά τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με μια κουτάλα ζουμί και τα χτυπάμε καλά. Εγώ δεν βάζω το σέλινο μέσα στο μπλέντερ, ο ζωμός έχει πάρει το άρωμα και τις βιταμίνες του. Το πετώ για να μη μου σκουρύνει τη σούπα.
Ρίχνουμε το μείγμα του μπλέντερ στην κατσαρόλα με το ζωμό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το χυμό από το 1 λεμόνι και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε περίπου 10-15 λεπτά.
Αν θέλουμε στο τέλος μπορούμε να αυγοκόψουμε τη σούπα μας. Εγώ δεν την αυγοκόβω, θέλω να απολαμβάνω τη γεύση και τα αρώματα των λαχανικών.
Μικρά μυστικά για πεντανόστιμες σούπες:
Τα ψάρια τα τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά αφού έχουν πάρει βράση. Ποτέ σε κρύο νερό. Με τον τρόπο αυτόν το κολλαγόνο στην κρούστα του ψαριού ζελατινοποιείται και δεν επιτρέπει τους χυμούς του ψαριού να φύγουν τελείως και το ψάρι μας θα μείνει νόστιμο.
Στα βραστά ψάρια πηγαίνουν ακόμη πράσα, κολοκυθάκια, σκόρδο, θυμάρι, τζίντζερ, δάφνη, σαφράν, ξύσμα λεμονιού, εστραγκόν και οι καυτερές πιπεριές τσίλι. Όχι βέβαια όλα μαζί, κάνετε συνδυασμούς και πάντα σε μικρή ποσότητα. Εμένα μου αρέσει μόνο το σέλινο, οι πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα. Νοστιμιά δίνει και η ντομάτα. Μπορούμε να τη βάλουμε ολόκληρη ξεφλουδισμένη μαζί με τα άλλα λαχανικά και να τη χτυπήσουμε στο μπλέντερ.
Αν μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε μια νοστιμότατη σούπα με ψάρια χωρίς πολύ ψαχνό, χρησιμοποιούμε μείγμα από μικρά βραστόψαρα. Εχουν λιγοστή, αλλά πεντανόστιμη σάρκα και δίνουν νοστιμότατο ζουμί. Τα πιο συνηθισμένα νόστιμα βραστόψαρα είναι οι χάνοι, οι πέρκες, οι γύλοι, τα καπόνια, τα χριστόψαρα, οι χειλούτσες, τα σκορπινάκια, οι δράκαινες, οι μικρές πεσκανδρίτσες, οι μπαλάδες, τα σκαθάρια. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία βάλουμε, τόσο νοστιμότερη σούπα θα φτιάξουμε.
Περισσότερο ψαχνό αλλά εξίσου νόστιμο θα βρούμε σε μπακαλιαράκια, κεφάλους, λαβράκια και μεγάλες σκορπιδομάνες.
Οι καλύτερες ψαρόσουπες γίνονται με τα φαγκριά, συναγρίδες, σφυρίδες, στήρες, κοκκινόψαρα, δράκαινες και ροφούς.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου