Μια καλή κι εύκολη συνταγή για να μας πετύχει η καραμέλα μας!!!
Αν θέλουμε να κάνουμε σχέδια και να ομορφύνουμε τα γλυκά μας ή τις τούρτες μας δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε κομματάκια καραμέλας. Αμέσως θα γίνουν όλα όμορφα στην εμφάνιση, αλλά θα έχουν και την θαυμάσια γεύση της καραμέλας.
Στο τέλος σας γράφω και τη συνταγή για σως (σάλτσα) καραμέλας με νερό ή με κρέμα γάλακτος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Να προσέξουμε να μην πέσει η καραμέλα πάνω μας την ώρα που βράζει γιατί κάνει εγκαύματα.
Τα Υλικά μας:
6 κουταλιές σούπας νερό
3 σταγόνες λεμόνι
180 γρ. ζάχαρη
Πως φτιάχνουμε την καραμέλα μας:
Απλώνουμε σ' ένα ταψί μία λαδόκολλα και την αλείφουμε ελαφρά με λάδι.
Βάζουμε ένα κατσαρόλι στη φωτιά (μέτρια θερμοκρασία) και ρίχνουμε το νερό, τις 3 σταγόνες λεμόνι και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Όταν διαλυθεί καλά δεν ανακατεύουμε άλλο.
Το σιρόπι μας βράζει και το αφήνουμε να ξανθίσει ελαφρά (όσο θέλουμε).
Προσοχή: Αν το θέλουμε σκούρο το αφήνουμε λίγο ακόμη, αλλά θέλει προσοχή μεγάλη να μην γίνει συμπαγής η καραμέλα μας. Πρέπει να ρέει.
Αποσύρουμε το κατσαρόλι από τη φωτιά κι αμέσως το γυρνάμε και καθώς ρέει η καραμέλα την απλώνουμε πάνω στη λαδόκολλα. Όχι με κουτάλι γιατί δεν θα προλάβουμε να την απλώσουμε όλη. Στεγνώνει πολύ γρήγορα.
Κινούμε το ταψί να απλώσει καλύτερα.
Όταν γίνει συμπαγής η καραμέλα, σαν τζάμι, την σπάμε εκεί που είναι στο ταψί με το γουδοχέρι σε πολλά κομματάκια και σε μέγεθος που θέλουμε. Βγαίνουν ακανόνιστα αλλά αυτό δεν μας πειράζει.
Αν θέλουμε να κάνουμε σχέδια και να ομορφύνουμε τα γλυκά μας ή τις τούρτες μας δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε κομματάκια καραμέλας. Αμέσως θα γίνουν όλα όμορφα στην εμφάνιση, αλλά θα έχουν και την θαυμάσια γεύση της καραμέλας.
Στο τέλος σας γράφω και τη συνταγή για σως (σάλτσα) καραμέλας με νερό ή με κρέμα γάλακτος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Να προσέξουμε να μην πέσει η καραμέλα πάνω μας την ώρα που βράζει γιατί κάνει εγκαύματα.
Τα Υλικά μας:
6 κουταλιές σούπας νερό
3 σταγόνες λεμόνι
180 γρ. ζάχαρη
Πως φτιάχνουμε την καραμέλα μας:
Απλώνουμε σ' ένα ταψί μία λαδόκολλα και την αλείφουμε ελαφρά με λάδι.
Βάζουμε ένα κατσαρόλι στη φωτιά (μέτρια θερμοκρασία) και ρίχνουμε το νερό, τις 3 σταγόνες λεμόνι και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Όταν διαλυθεί καλά δεν ανακατεύουμε άλλο.
Το σιρόπι μας βράζει και το αφήνουμε να ξανθίσει ελαφρά (όσο θέλουμε).
Προσοχή: Αν το θέλουμε σκούρο το αφήνουμε λίγο ακόμη, αλλά θέλει προσοχή μεγάλη να μην γίνει συμπαγής η καραμέλα μας. Πρέπει να ρέει.
Αποσύρουμε το κατσαρόλι από τη φωτιά κι αμέσως το γυρνάμε και καθώς ρέει η καραμέλα την απλώνουμε πάνω στη λαδόκολλα. Όχι με κουτάλι γιατί δεν θα προλάβουμε να την απλώσουμε όλη. Στεγνώνει πολύ γρήγορα.
Κινούμε το ταψί να απλώσει καλύτερα.
Όταν γίνει συμπαγής η καραμέλα, σαν τζάμι, την σπάμε εκεί που είναι στο ταψί με το γουδοχέρι σε πολλά κομματάκια και σε μέγεθος που θέλουμε. Βγαίνουν ακανόνιστα αλλά αυτό δεν μας πειράζει.
Για σως (σάλτσα) καραμέλα:
Κάνουμε την καραμέλα ακριβώς όπως γράφω την παραπάνω συνταγή κι όταν ξανθίσει αποσύρω το κατσαρόλι από τη φωτιά, το αφήνω να κρυώσει λίγο 1 λεπτό (αν δεν κρυώσει λίγο και ρίξουμε το νερό, μπορεί να πεταχτεί καραμέλα και να μας κάψει) και στη συνέχεια ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά νερό κι ανακατεύω έως ότου γίνει σάλτσα πηχτή.
Με κρέμα γάλακτος:
Αν θέλουμε να τη φτιάξουμε με κρέμα γάλακτος, την ώρα που έχει ξανθίσει κι αποσύρουμε το κατσαρόλι από τη φωτιά, αντί για νερό ρίχνουμε μέσα
1 κουτάκι μικρό κρέμα γάλακτος
κι ανακατώνουμε καλά.
Με κρέμα γάλακτος:
Αν θέλουμε να τη φτιάξουμε με κρέμα γάλακτος, την ώρα που έχει ξανθίσει κι αποσύρουμε το κατσαρόλι από τη φωτιά, αντί για νερό ρίχνουμε μέσα
1 κουτάκι μικρό κρέμα γάλακτος
κι ανακατώνουμε καλά.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου