Η μαμά Χρύσα προτείνει:
Όλα τα πράσα στην πίτα μας!!!
Έχω αναρτήσει μια καταπληκτική συνταγή για πρασόπιτα. Σήμερα θα γράψω τη Γιαννιώτικη που γίνεται με τσαλακωτό φύλλο.
Απλώνουμε στο τραπέζι ένα ένα τα 6 φύλλα και τα περνάμε με πινέλο το ζεσταμένο (ελαφρά) λάδι με βούτυρο. Ένα ένα τα τσαλακώνουμε σαν βεντάλια και τα τοποθετούμε στο πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο. Να μην είναι στριμωγμένα, αλλά και να χωρέσει και τα 6 φύλλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ κτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε με τη σειρά ενώ ανακατεύουμε συνέχεια, το γιαούρτι, την κεφαλογραβιέρα, τα πράσα με το κρεμμύδι από το τηγάνι και τη φέτα. Τέλος προσθέτουμε και το γάλα και ανακατεύουμε ελαφρά. Απλώνουμε με κουτάλα το υλικό πάνω στα φύλλα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς τον αερόθερμο και στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και ψήνουμε την πρασόπιτα για 40'-45'. Αν ροδίσει νωρίτερα τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Πριν το βγάλουμε το πυρέξ από το φούρνο ελέγχουμε αν έχουν ροδίσει αποκάτω τα φύλλα. Αν όχι, αφήνουμε το πυρέξ στο δάπεδο της κουζίνας μόνο για 3'-4' στους 300 βαθμούς. Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο και το ξεσκεπάζουμε από το αλουμινόχαρτο. Όταν μισοκρυώσει κόβουμε σε κομμάτια την πρασόπιτα και μετά ... την απολαμβάνουμε.
Όλα τα πράσα στην πίτα μας!!!
Έχω αναρτήσει μια καταπληκτική συνταγή για πρασόπιτα. Σήμερα θα γράψω τη Γιαννιώτικη που γίνεται με τσαλακωτό φύλλο.
Τα υλικά μας:
- 500 γρ. πράσα καθαρισμένα και πλυμένα
- 3 κουταλιές λάδι
- 1/2 λίτρο γάλα
- 1 κεσέ γιαούρτι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 250 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 250 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
- 3 αυγά κτυπημένα
- 6 φύλλα χωριάτικα έτοιμα
- 1 κούπα λάδι με βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
- 2 κουταλιές σουσάμι
Πως φτιάχνουμε την πρασόπιτα:
Κόβουμε σε λεπτές στρογγυλές φέτες τα πράσα. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά με τις 3 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε τα πράσα και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Τα ανακατεύουμε να μαλακώσουν καλά και να μείνουν χωρίς υγρά. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό ) και λίγο αλάτι, ανακατώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.Απλώνουμε στο τραπέζι ένα ένα τα 6 φύλλα και τα περνάμε με πινέλο το ζεσταμένο (ελαφρά) λάδι με βούτυρο. Ένα ένα τα τσαλακώνουμε σαν βεντάλια και τα τοποθετούμε στο πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο. Να μην είναι στριμωγμένα, αλλά και να χωρέσει και τα 6 φύλλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ κτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε με τη σειρά ενώ ανακατεύουμε συνέχεια, το γιαούρτι, την κεφαλογραβιέρα, τα πράσα με το κρεμμύδι από το τηγάνι και τη φέτα. Τέλος προσθέτουμε και το γάλα και ανακατεύουμε ελαφρά. Απλώνουμε με κουτάλα το υλικό πάνω στα φύλλα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς τον αερόθερμο και στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και ψήνουμε την πρασόπιτα για 40'-45'. Αν ροδίσει νωρίτερα τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Πριν το βγάλουμε το πυρέξ από το φούρνο ελέγχουμε αν έχουν ροδίσει αποκάτω τα φύλλα. Αν όχι, αφήνουμε το πυρέξ στο δάπεδο της κουζίνας μόνο για 3'-4' στους 300 βαθμούς. Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο και το ξεσκεπάζουμε από το αλουμινόχαρτο. Όταν μισοκρυώσει κόβουμε σε κομμάτια την πρασόπιτα και μετά ... την απολαμβάνουμε.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου