Τα σουτζουκάκια σμυρνέικα είναι το αγαπημένο φαγητό του αγοριού μου και ήθελα να του τα φτιάξω όπως τα είχα δοκιμάσει πριν χρόνια σε ένα εστιατόριο και μου είχαν μείνει αποτυπωμένα στη μνήμη. Για αυτό δοκίμαζα νέα συνταγή κάθε φορά που τα μαγείρευα εδώ και χρόνια μέχρι να βρω τα τέλεια σουτζουκάκια σμυρνέικα. Αυτή τη φορά βρήκα την φόρμουλα και τη γράφω μην την ξεχάσω!
Σουτζουκάκια:
- 800-1000 γρ, κιμάς μοσχαρίσιος
- 200 γρ ψωμί χωρίς κόρα
- 1 φλυτζανάκι κόκκινο ή ροζέ κρασί
- 3 κ.σ λάδι
- 1 κ.σ κύμινο τριμμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι και πιπέρι
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- 4 Ντομάτες ώριμες μαζί με λίγο ντοματοπελτέ
- ή 1-1,5 κουτί ντοματάκια
- 1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.σ ξύδι
- λίγο κύμινο
- λίγο μπαχάρι
- προαιρετικά ελάχιστο μπούκοβο ή καγιέν
- αλάτι και πιπέρι
- 1 ποτήρι νερό
Μαγείρεμα:
Αφού βγάλουμε την κόρα από το ψωμί, ρίχνουμε το κρασί στην ψίχα μέσα σε ένα μπολ. Το τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να μουλιάσει καλά το ψωμί και μετά ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τις 3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες (ή τριμμένες στον τρίφτη αν δε μπορείτε να βρείτε γουδί), το ελαιόλαδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Αφού ανακατέψουμε καλά τη ζύμη μπορούμε να αρχίσουμε να πλάθουμε τα σουτζουκάκια σαν μικρούς κυλίνδρους.
Εγώ σε αυτό το σημείο αρχίζω να φτιάχνω τη σάλτσα ώστε να βράζει όταν αρχίζουν να μπαίνουν τα σουτζουκάκια μέσα.
Για τη σάλτσα, βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί στην φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί (να μην κάψει όμως) και τότε ρίχνω τα ντοματάκια, 1 κουταλίτσα ντοματοπελτέ και το νερό (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη), μαζί με το κύμινο, μπαχάρι, ξύδι, ζάχαρη, μπούκοβο ή καγιέν, αλάτι και πιπέρι. Αρχίζει ΝΑ Αφού βράζει χαμηλώνω ΣΕ μέτρια Φωτιά.
Τότε τηγανίζω τα σουτζουκάκια αλλά όχι σε σημείο να πιάσουν πολύ κόρα απέξω, έτσι ώστε να μπορεί να τα μουλιάσει μετά η σάλτσα.
Δε μου φτάνει φυσικά ένα τηγάνι, βγαίνουν πολλές τηγανιές αλλά απλά κάθε φορά τοποθετώ προσεχτικά και με σειρά τα σουτζουκάκια ένα-ένα στην σάλτσα που μαγειρεύεται και συνεχίζω.
Όταν μπουν και τα τελευταία σουτζουκάκια στη σάλτσα αρχίζω να ετοιμάζω τα συνοδευτικά όπως ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές και σε περίπου άλλα 15 λεπτά είναι έτοιμο το φαγητό.
Ελπίζω να τα ευχαριστηθείτε.
Η Μαμά συμπληρώνει:
Μαγείρεψα σήμερα τα σουτζουκάκια σμυρνέικα που έχει αναρτήσει η κόρη μου. Το φαγητό βγήκε τέλειο !!! Μπράβο κόρη μου, βρήκες καταπληκτική συνταγή!
Εγώ μαγειρεύοντας, πάντα δοκιμάζω το φαγητό για να δω τι του λείπει. Τελικά για να γίνουν πεντανόστιμα τα σουτζουκάκια προσάρμωσα στην ποσότητα κιμά της παραπάνω συνταγής τα παρακάτω:
Στον κιμά επιπλέον πρόσθεσα:
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 αυγό χτυπημένο
1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
Στη σάλτσα:
2 κουταλιές σ. ξύδι
2 κουταλιές σ. ζάχαρη (τη χρειαζόταν)
1 κουταλιά γεμάτη αλάτι
1 κουταλίτσα κύμινο
1 κουταλίτσα μπαχάρι
πιπέρι από το μύλο τεσσάρων πιπεριών
Για το τηγάνισμα χρειάζονται δυο τηγάνια, γιατί βγάζοντας την πρώτη σειρά από σουτζουκάκια που τηγανίσαμε, ΣΤΟ Λάδι μένουν Καμμένα υπολείμματα κιμά, τα οποία κολλάνε στα επόμενα σουτζουκάκια και στο Φαγητό πικρίζουν. Αν δεν έχουμε δεύτερο τηγάνι, τότε χύνουμε το πρώτο λάδι και καθαρίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας να φύγουν τα καμμένα υπολείμματα και ρίχνουμε φρέσκο λάδι και συνεχίζουμε το τηγάνισμα με τον ίδιο τρόπο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου