Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Σε όποιο φαγητό μπαίνει η μελιτζάνα του δίνει μια ιδιαίτερη απολαυστική, μοναδική γεύση. Χρησιμοποιείστε άφοβα τις μελιτζάνες σε όποιο φαγητό σας αρέσει, και ιδιαίτερα αυτά που θα μείνουν με σάλτσα.
Η συνταγή   αυτής της Μελιτζανόπιτας, είναι από τη Θεσσαλία. Δοκιμάστε τη, είναι υπέροχη!!!

Τα υλικά μας:


  1. 8 φύλλα χωριάτικα έτοιμα
  2. 1 κιλό μελιτζάνες
  3. 1/2 κιμά
  4. 4 αυγά χτυπημένα
  5. 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  6. 160 γρ. κεφαλοτύρι χοντροτριμμένο
  7. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προτιμώ mix) 
  8. 7 κουταλιές λάδι
  9. Λίγα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  10. 1/2 κουταλάκι κανέλα
  11. 100 γρ. βούτυρο αγελάδας

Πως φτιάχνουμε το φαγητό μας:

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και μετά σε 3-4 κομμάτια. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με λάδι και όταν κάψει ρίχνουμε τις μελιτζάνες και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε και τον κιμά κι ανακατεύουμε να σοταρισθεί. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μισό βούτυρο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε τρία φύλλα βουτυρωμένα μεταξύ τους. Τα κάτω φύλλα να εξέχουν λίγο στα πλάγια.
Ρίχνουμε τα αυγά, την κανέλα, το δυόσμο  και το κεφαλοτύρι στο μείγμα του κιμά και ανακατεύουμε. Απλώνουμε μία στρώση από το μισό υλικό του κιμά πάνω στο φύλλο στο ταψί. Σκεπάζουμε με δύο φύλλα και τα βουτυρώνουμε μεταξύ τους. Απλώνουμε το υπόλοιπο υλικό του κιμά και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα. Χαράσσουμε σε κομμάτια την πίτα για να αναπνέει κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε τη μελιτζανόπιτα στους 200 βαθμούς για 1 ώρα. Αν ροδίσουν νωρίτερα τα φύλλα τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.


Σχετικές αναρτήσεις:

  • Κανελόνια με κιμά, ντομάτα και μπεσαμέλ Η συνταγή κανελόνια με κιμά είναι γνωστή και παραδοσιακή. Η διαφορά στη δική μου συνταγή είναι ότι επάνω στα κανελόνια προσθέτω σάλτσα ντομάτας και πάνω από τη σάλτσα μπεσαμέλ. Το πάντρεμα της ντομάτας με τη μπεσαμέλ… Συνέχεια
  • Μελιτζάνες με κιμά (Η απλή απόλαυση) Οι μελιτζάνες είναι από τα αγαπημένα φαγητά της οικογένειάς μου και ιδιαίτερα του μεγάλου γιου μου. Τις μαγειρεύω σχεδόν μια φορά την εβδομάδα και προσπαθώ να ψάχνω και να δοκιμάζω νέες συνταγές. Το φυτό μελιτζάνα πρωτοεμφα… Συνέχεια
  • Τα τέλεια Μπιφτέκια γεμιστά με καπνιστό τυρί και καπνιστό χοιρινό Εφέτος η κόρη μου τα γενέθλιά της τα γιόρτασε μαζί μας στην Ελλάδα. Ανέλαβε την κουζίνα και πήρε από όλους συγχαρητήρια για τις συνταγές της. Τα μπιφτέκια που έφτιαξε τα είχε φάει κάποτε σε μια πολύ καλή ταβέρνα και βρή… Συνέχεια
  • Πεντανόστιμα Κεφτεδάκια Τα κεφτεδάκια είναι το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Βρήκα μια συνταγή που πραγματικά τα κεφτεδάκια γίνονται πεντανόστιμα. Τα υλικά μας: 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 250 γρ. κιμάς χοιρινός 2 κρεμμύδια τριμμένα 1/2 κου… Συνέχεια
  • Το τέλειο Ρολό με κιμά, γεμιστό και με όλες τις υπέροχες μυρωδιές Στα μπιφτέκια και στο ρολό ο συνδυασμός κιμάς από μοσχάρι και χοιρινό δένει τέλεια και το φαγητό μοσχοβολά ιδιαίτερα. Αν μπορούμε να βάλουμε και λίγο κιμάς από αρνί, έ! τότε είναι η πανδαισία της γεύσης. Οι μυρωδιές των λ… Συνέχεια

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Όταν ξαναζεσταίνεις φαγητό στο φούρνο ρίξε λίγο νεράκι στο ταψί ή ξεχωριστά σε ένα πήλινο μπολάκι για να μη ξεραθεί.

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές