Η νηστίσιμη καρυδόπιτα είναι ένα τέλειο γλυκό και δεν έχει να ζηλέψει σε γεύση και σε άρωμα την αρτυμένη καρυδόπιτα. Όταν έχει πετύχει στο σιρόπι είναι σκέτη απόλαυση!!!
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με το αραβοσιτέλαιο, περίπου 15΄με 20΄. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το νερό, το ξύσμα, και τα κανελογαρύφαλλα.
Ανακατεύουμε το μπέικιν στο κοσκινισμένο αλεύρι και το ρίχνουμε τμηματικά στο μπολ, ενώ χτυπάμε με το μίξερ. Όταν πήξει ο χυλός, όπως του κέικ, ρίχνουμε και την καρυδόψιχα χοντροκομμένη και ανακατεύουμε ελαφρά για λίγο.
Λαδώνουμε το ταψί μας και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και στα τοιχώματα. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 40΄. Αν πάρει χρώμα νωρίτερα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Πριν βγάλουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί. Θα πρέπει να βγαίνει τελείως στεγνό.
Αμέσως μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα παντού πάνω στο γλυκό. Το κόβουμε όταν κρυώσει καλά.
Τα υλικά για την καρυδόπιτα:
- 4 κούπες αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
- 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 1/2 κούπα καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 2 κούπες νερό
- 1/2 κούπα κονιάκ
- 1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
- 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι σόδα
Σιρόπι:
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι, για να κρυώσει, ώσπου να φτιάξουμε το γλυκό. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα και ανάβουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Όταν πάρει καλή βράση αφήνουμε γύρω στα 6- 8 λεπτά και το κατεβάζουμε. Το σιρόπι δεν πρέπει να είναι πολύ αραιό, ούτε και πολύ πηχτό όπως των γλυκών του κουταλιού.Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με το αραβοσιτέλαιο, περίπου 15΄με 20΄. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το νερό, το ξύσμα, και τα κανελογαρύφαλλα.
Ανακατεύουμε το μπέικιν στο κοσκινισμένο αλεύρι και το ρίχνουμε τμηματικά στο μπολ, ενώ χτυπάμε με το μίξερ. Όταν πήξει ο χυλός, όπως του κέικ, ρίχνουμε και την καρυδόψιχα χοντροκομμένη και ανακατεύουμε ελαφρά για λίγο.
Λαδώνουμε το ταψί μας και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και στα τοιχώματα. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 40΄. Αν πάρει χρώμα νωρίτερα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Πριν βγάλουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί. Θα πρέπει να βγαίνει τελείως στεγνό.
Αμέσως μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα παντού πάνω στο γλυκό. Το κόβουμε όταν κρυώσει καλά.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου