Η μαμά Χρύσα προτείνει:
Την πιο γευστική Φανουρόπιτα!!!
Η πίτα του Αγίου Φανουρίου!!!!!!
Έχετε φάει ποτέ Φανουρόπιτα; Αν όχι φτιάξτε το γλυκό τώρα που μπαίνει σαρακοστή. Μην περιμένετε να έρθει η γιορτή του Αγίου Φανουρίου για να φτιάξετε το γλυκό. Η μαμά μου το φτιάχνει συχνά όταν νηστεύει και τρώμε όλοι. Είναι τέλειο. Τα υλικά που δίνω είναι για μικρό ταψί Ν0 26 της κλασικής φόρμα του κέικ. Εγώ βάζω μιάμιση δόση γιατί μοιράζω στην εκκλησία τη μισή και περισσότερη... που την έχω κόψει από το σπίτι πολλά μικρά κομμάτια και την υπόλοιπη την φέρνω σπίτι να φάμε κι εμείς.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέσα την κανέλα.
Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ 5 λεπτά, στη μεγάλη ταχύτητα. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και τέλος σιγά σιγά το αλεύρι και χτυπάμε συνέχεια στη μεσαία ταχύτητα. Η ζύμη γίνεται ελάχιστα πιο σφικτή από του κέικ.
Για να φουσκώσει το γλυκό μας, θα πρέπει η ζύμη να καλύπτει τα 3/4 του ταψιού.
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι, για να ξεκολλάει εύκολα το γλυκό από το ταψί. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40'-45'. Όταν ροδίσει τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Όταν πλησιάζει η ώρα να το βγάλουμε το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή το βγάζουμε από το φούρνο.
Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε (προαιρετικά με την άχνη). Κόβουμε σε κομμάτια με σχήμα ρόμβου ή τετράγωνα. Την επόμενη μέρα είναι πιο εύγευστη. Απόλαυση σκέτη!!!
Την πιο γευστική Φανουρόπιτα!!!
Η πίτα του Αγίου Φανουρίου!!!!!!
Τα υλικά για το γλυκό Φανουρόπιτα:
Με την κούπα που θα μετρήσουμε το αλεύρι θα μετρήσουμε και τα υλικά μας.- 4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι κανέλα όχι τσιγγουνευτό
- 1 κούπα σπορέλαιο (φίσκα)
- 1 κούπα ζάχαρη και 3 κουταλιές επιπλέον
- 12 κουταλιές σ. χυμό πορτοκαλιού είναι μισή κούπα ή 110 γραμμάρια
- 1/2 κούπα νερό
- 1 φλυτζάνι μικρό κονιάκ
- το ξύσμα ενός λεμονιού ή 1/2 πορτοκαλιού
- 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
- 1/2 κούπα σταφίδες μαύρες
- 1/2 κούπα καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικό)
Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:
Τοποθετούμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με λίγο νερό (να τις σκεπάζει) και λίγο κονιάκ και αφήνουμε να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε πριν τις χρησιμοποιήσουμε.Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέσα την κανέλα.
Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ 5 λεπτά, στη μεγάλη ταχύτητα. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και τέλος σιγά σιγά το αλεύρι και χτυπάμε συνέχεια στη μεσαία ταχύτητα. Η ζύμη γίνεται ελάχιστα πιο σφικτή από του κέικ.
Για να φουσκώσει το γλυκό μας, θα πρέπει η ζύμη να καλύπτει τα 3/4 του ταψιού.
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι, για να ξεκολλάει εύκολα το γλυκό από το ταψί. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40'-45'. Όταν ροδίσει τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Όταν πλησιάζει η ώρα να το βγάλουμε το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή το βγάζουμε από το φούρνο.
Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε (προαιρετικά με την άχνη). Κόβουμε σε κομμάτια με σχήμα ρόμβου ή τετράγωνα. Την επόμενη μέρα είναι πιο εύγευστη. Απόλαυση σκέτη!!!
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου