Όταν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε σε ένα δείπνο καλεσμένων αναζητάμε τα καλύτερα συνοδευτικά. Η κρεατόπιτα η Κεφαλλονίτικη είναι πράγματι από τις καλύτερες και γευστικότερες πίτες.
Πολλές φορές μας μένει μαγειρεμένο κρέας. Είναι ευκαιρία να μη φάμε την επομένη μέρα το ίδιο φαγητό, αλλά να φτιάξουμε αυτή την πίτα που θα μας ενθουσιάσει. Ανάλογα με το πόσο κρέας μας έμεινε, προσαρμόζουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας και το ταψί. Αν δεν έχουμε καυκαυλίθρες, δεν χάθηκε ο κόσμος, ρίχνουμε ένα άλλο αρωματικό λαχανικό.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά ολόκληρα και τα κτυπάμε καλά με πιρούνι. Προσθέτουμε τα αρωματικά χορταρικά, το κρέας, αλάτι ανάλογο, πιπέρι (το mix τέσσερα πιπέρια δίνει φανταστικό έντονο άρωμα) την κανέλα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις ντομάτες το λάδι και το ρύζι πλυμένο , και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και την κομμένη φέτα και ανακατεύουμε απαλά.
Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα 4 φύλλα κρούστας λαδωμένα μεταξύ τους. Αν ανοίξουμε μόνες μας τα φύλλα, βάζουμε 3 λαδωμένα αποκάτω και 2 λαδωμένα αποπάνω. Ρίχνουμε το υλικό πάνω στα φύλλα και το απλώνουμε. Γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλωνν προς τα μέσα, να κλείσει το υλικό, και σκεπάζουμε με λαδωμένα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού. Αλείφουμε με λίγο λάδι και το τελευταίο φύλλο, χαράσσουμε σε τετράγωνα, για να αναπνέει η πίτα κατά το ψήσιμο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Αν ροδίσουν τα φύλλα νωρίτερα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Πολλές φορές μας μένει μαγειρεμένο κρέας. Είναι ευκαιρία να μη φάμε την επομένη μέρα το ίδιο φαγητό, αλλά να φτιάξουμε αυτή την πίτα που θα μας ενθουσιάσει. Ανάλογα με το πόσο κρέας μας έμεινε, προσαρμόζουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας και το ταψί. Αν δεν έχουμε καυκαυλίθρες, δεν χάθηκε ο κόσμος, ρίχνουμε ένα άλλο αρωματικό λαχανικό.
Τα υλικά για την Κεφαλλονίτικη πίτα:
- 7 φύλλα κρούστας ή ανοίγουμε μόνη μας Πως ανοίγουμε φύλλο για πίτες, βήμα-βήμα
- 1 κιλό μοσχάρι μαλακό (νουά, σπάλα, ελιά) κομμένο μικρά καρεδάκια
- 2 αυγά
- 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1/2 >> >> δυόσμο
- 1/2 >> >> καυκαυλίθρες
- 1 πρέζα κανέλα τριμμένη
- 1 πρέζα κόλιανδρο τριμμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ή τριμμένο
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
- 3 ώριμες ξεφλουδισμένες και τριμμένες ντομάτες
- 150 γρ. φέτα χοντροκομμένη
- 1 φλιτζάνι καφέ λάδι
- 1/2 κούπα ρύζι νυχάκι
- αλάτι και πιπέρι φτεσκοτριμμένο
Πως φτιάχνουμε την πίτα μας:
Βράζουμε το κρέας σε λίγο νερό και το σουρώνουμε. Αν μας έχει περισσέψει κρέας που είναι κοκκινιστό και φτιάχνουμε την πίτα για μας, το ξεπλένουμε πολύ λίγο να φύγουν οι σάλτσες.Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά ολόκληρα και τα κτυπάμε καλά με πιρούνι. Προσθέτουμε τα αρωματικά χορταρικά, το κρέας, αλάτι ανάλογο, πιπέρι (το mix τέσσερα πιπέρια δίνει φανταστικό έντονο άρωμα) την κανέλα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις ντομάτες το λάδι και το ρύζι πλυμένο , και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και την κομμένη φέτα και ανακατεύουμε απαλά.
Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα 4 φύλλα κρούστας λαδωμένα μεταξύ τους. Αν ανοίξουμε μόνες μας τα φύλλα, βάζουμε 3 λαδωμένα αποκάτω και 2 λαδωμένα αποπάνω. Ρίχνουμε το υλικό πάνω στα φύλλα και το απλώνουμε. Γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλωνν προς τα μέσα, να κλείσει το υλικό, και σκεπάζουμε με λαδωμένα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού. Αλείφουμε με λίγο λάδι και το τελευταίο φύλλο, χαράσσουμε σε τετράγωνα, για να αναπνέει η πίτα κατά το ψήσιμο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Αν ροδίσουν τα φύλλα νωρίτερα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου