Η μαμά Χρύσα σας προτείνει:
Η Αμερικάνικη μηλόπιτα είναι σκεπαστή. Τα αρώματα από το ρούμι, το ξύσμα από λεμόνι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο την κάνουν απολαυστική.
Παίρνουμε μια φόρμα με στεφάνι διάμετρο 30 εκ. τη βουτυρώνουμε καιτην πασπαλίζουμε όλη με λίγο αλεύρι. Παίρνουμε τα 3/4 από τη ζύμη, τα χωρίζουμε σε 3 μικρές μπάλες και τις ανοίγουμε σαν μικρά φυλλαράκια με το χέρι μας πάνω σε μια λαδόκολλα.
Αναποδογυρίζουμε τη λαδόκολλα πάνω στη φόρμα και την ξεκολλάμε προσεχτικά από τη ζύμη. Το πρώτο φύλλο το απλώνουμε στον πάτο της φόρμας και το ανασηκώνουμε στα πλάγια. Στα άλλα δυο δεν χρειάζεται.
Βάζουμε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και τις σταφίδες στραγγισμένες από το ρούμι. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη της φόρμας και το απλώνουμε με τη σπάτουλα.
Σκορπάμε το βούτυρο για το πασπάλισμα σε κύβους, ρίχνουμε το γάλα και προχωράμε να σκεπάσουμε τη μηλόπιτα με το δεύτερο ζυμάρι, ανοίγοντας ένα ή δυο φύλλα με τον ίδιο τρόπο. Πιέζουμε τις άκρες γυρίζοντας τες προς τα μέσα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι ελαφρώς, για να φεύγει ο ατμός.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Βγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα. Τη σερβίρουμε κρύα.
Μια μηλόπιτα όλο αρώματα και γεύση!!!!!
Η Αμερικάνικη μηλόπιτα είναι σκεπαστή. Τα αρώματα από το ρούμι, το ξύσμα από λεμόνι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο την κάνουν απολαυστική.
Τα υλικά για τη μηλόπιτα:
Για τη ζύμη:- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 270 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 100 γρ. μαργαρίνη
- 100 ml νερό κρύο
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 5 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες. Τα μισά κόκκινα τα μισά πράσινα.
- 60 γρ. σταφίδες μαύρες (εγώ βάζω λευκές)
- 20 ml ρούμι όπου βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν για 1 ώρα
- 150 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
- 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 1κουταλιά σ. βούτυρο αγελαδινό
- 1/2 κούπα γάλα
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Πως φτιάχνουμε τη μηλόπιτα:
Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο μαλακωμένο, το νερό και το αλάτι. Την ανακατεύουμε ώσπου η ζύμη να γίνει ομοιογενής και μαλακή τόσο, όσο να μην κολλά στα δάχτυλά μας. Την πλάθουμε σε μια μπάλα και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη με πετσέτα κουζίνας.Παίρνουμε μια φόρμα με στεφάνι διάμετρο 30 εκ. τη βουτυρώνουμε καιτην πασπαλίζουμε όλη με λίγο αλεύρι. Παίρνουμε τα 3/4 από τη ζύμη, τα χωρίζουμε σε 3 μικρές μπάλες και τις ανοίγουμε σαν μικρά φυλλαράκια με το χέρι μας πάνω σε μια λαδόκολλα.
Αναποδογυρίζουμε τη λαδόκολλα πάνω στη φόρμα και την ξεκολλάμε προσεχτικά από τη ζύμη. Το πρώτο φύλλο το απλώνουμε στον πάτο της φόρμας και το ανασηκώνουμε στα πλάγια. Στα άλλα δυο δεν χρειάζεται.
Βάζουμε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και τις σταφίδες στραγγισμένες από το ρούμι. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη της φόρμας και το απλώνουμε με τη σπάτουλα.
Σκορπάμε το βούτυρο για το πασπάλισμα σε κύβους, ρίχνουμε το γάλα και προχωράμε να σκεπάσουμε τη μηλόπιτα με το δεύτερο ζυμάρι, ανοίγοντας ένα ή δυο φύλλα με τον ίδιο τρόπο. Πιέζουμε τις άκρες γυρίζοντας τες προς τα μέσα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι ελαφρώς, για να φεύγει ο ατμός.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Βγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα. Τη σερβίρουμε κρύα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου