Συνιστώ αυτή τη συνταγή μηλόπιτας, γιατί η κρέμα βανίλιας της δίνει μια υπέροχη διαφορετική γεύση.
Ζύμη:
Για τη γέμιση:
Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα κτυπάμε με το μίξερ με τα χτυπητήρια για ζύμη, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα, και στη συνέχεια στη μεσαία μέχρι να πάρουμε μια τόσο μαλακή και ομοιογενή ζύμη, όσο να μην κολλάει στα δάχτυλα. Αν είναι πολύ μαλακή τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, διαφορετικά την αφήνουμε να "σταθεί" εκτός ψυγείου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Παίρνουμε λίγο παραπάνω από το μισό της ζύμης και το ανοίγουμε με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε ένα φύλλο πάχους 2-3 εκ. Το βάζουμε επάνω στον πάτο της φόρμας και με ένα πιρούνι το τρυπάμε. Τοποθετούμε το στεφάνι στη φόρμα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Με το υπόλοιπο ζυμάρι ντύνουμε τα πλάγια της φόρμας, έτσι που να καλύπτει σχεδόν 4 εκ. μέχρι το χείλος. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς.
Για τη γέμιση: Καθαρίζουμε τα μήλα και βγάζουμε από το εσωτερικό τους, ακριβώς στο κέντρο, με το ειδικό εργαλείο, ώστε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Τοποθετούμε τα μήλα ολόκληρα, όρθια στη φόρμα και τα γεμίζουμε με σταφίδες. Αν έχουμε κομμάτια μήλα που μας περισσεύουν, τα ρίχνουμε ανάμεσα στα κενά.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη με 200 ml. κρέμα γάλακτος. Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μείγμα, άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε καλά και αμέσως ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα μήλα.
Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και ψήνουμε το γλυκό για 65 λεπτά.
Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει καλά προτού τη βγάλουμε από τη φόρμα και μετά την πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.
Τα υλικά για τη μηλόπιτα:
Για μια φόρμα με στεφάνι διαμέτρου 26 εκ.Ζύμη:
- 200 γρ. αλεύρι
- 1/2 κπυταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 75 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1 αυγό
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση:
- 75 γρ. σταφίδες ξανθές, μουλιασμένες σε περίπου 3 κ.σ. ρούμι ή Calvados
- 10 μικρά μήλα μαλακά
- 2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου με άρωμα βανίλια
- 50 γρ. ζάχαρη
- 800 ml κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. φιλέ αμυγδάλου
- 3 κουταλιές σ. ζάχαρη άχνη
Πως φτιάχνουμε τη μηλόπιτα:
Μουλιάζουμε τις σταφίδες για 4-5 ώρες. Βουτυρώνουμε τη φόρμα μας.Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα κτυπάμε με το μίξερ με τα χτυπητήρια για ζύμη, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα, και στη συνέχεια στη μεσαία μέχρι να πάρουμε μια τόσο μαλακή και ομοιογενή ζύμη, όσο να μην κολλάει στα δάχτυλα. Αν είναι πολύ μαλακή τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, διαφορετικά την αφήνουμε να "σταθεί" εκτός ψυγείου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Παίρνουμε λίγο παραπάνω από το μισό της ζύμης και το ανοίγουμε με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε ένα φύλλο πάχους 2-3 εκ. Το βάζουμε επάνω στον πάτο της φόρμας και με ένα πιρούνι το τρυπάμε. Τοποθετούμε το στεφάνι στη φόρμα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Με το υπόλοιπο ζυμάρι ντύνουμε τα πλάγια της φόρμας, έτσι που να καλύπτει σχεδόν 4 εκ. μέχρι το χείλος. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς.
Για τη γέμιση: Καθαρίζουμε τα μήλα και βγάζουμε από το εσωτερικό τους, ακριβώς στο κέντρο, με το ειδικό εργαλείο, ώστε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Τοποθετούμε τα μήλα ολόκληρα, όρθια στη φόρμα και τα γεμίζουμε με σταφίδες. Αν έχουμε κομμάτια μήλα που μας περισσεύουν, τα ρίχνουμε ανάμεσα στα κενά.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη με 200 ml. κρέμα γάλακτος. Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μείγμα, άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε καλά και αμέσως ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα μήλα.
Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και ψήνουμε το γλυκό για 65 λεπτά.
Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει καλά προτού τη βγάλουμε από τη φόρμα και μετά την πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου