Η μηλόπιτα είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά. Το καλοκαίρι όταν τη φτιάχνω τη συνοδεύω με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι. Δένει τέλεια!!!
Η κόρη μου σας έχει γράψει τη δική μου συνταγή μηλόπιτας που τη φτιάχνω με τη ζύμη της Πάστας Φλώρας. Είναι η κλασσική συνταγή και η συγκεκριμένη ζύμη είναι η καλύτερη. Όμως πάντα θέλουμε να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις. Θα σας γράψω ακόμη μερικές που μου αρέσουν πολύ. Η γιορτινή μηλόπιτα (που δεν θα μας μαλώσει κανείς αν τη φτιάξουμε και μια καθημερινή μέρα) είναι από ένα περιοδικό με συνταγές.
Τα υλικά μας:
- 1 πακέτο φρέσκο φύλλο Βηρυτού ΚΑΝΑΚΙ
- 1 κιλό μήλα
- 1 κούπα σταφίδα ξανθή
- 1 κούπα γάλα
- 1 κούπα ζάχαρη 1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 2 δόσεις άρωμα βανίλιας
- 2 κουταλιές κανέλλα
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη
Πως φτιάχνουμε τη μηλόπιτα:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, την κανέλα, το άρωμα βανίλιας, τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο. Βουτυρώνουμε το ταψί. Βουτυρώνουμε τρία φύλλα Βηρυτού και τα στρώνουμε στο ταψί με ανασηκωμένες τις άκρες. Απλώνουμε ομοιόμορφα με το κουτάλι λίγο από το μείγμα των μήλων και επάνω στρώνουμε άλλο ένα βουτυρωμένο φύλλο. Απλώνουμε πάλι λίγο μείγμα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία έως ότου τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε την μηλόπιτα σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Βγάζουμε την μηλόπιτα από το φούρνο, όταν κρυώσει ελαφρά τη βγάζουμε από το ταψί και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Σερβίρεται ζεστή.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου