Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012









Μια και έπιασα να γράφω για ψάρια, δεν θα μπορούσα να παραλείψω και την αγαπημένη σε όλους αστακομακαρονάδα. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω αγοράσει ποτέ αστακό. Έχω φάει όμως αρκετές φορές σε ψαροταβέρνες. Πριν αρκετά χρόνια, καλοκαίρι στη Σαντορίνη, φάγαμε σε μια καλή ψαροταβέρνα, την γευστικότερη και καλλίτερη αστακομακαρονάδα.  Με τρόπο κατάφερα και πήρα τη συνταγή, που τελικά μου φάνηκε πολύ απλή. Επειδή δεν είχα εκείνη την ώρα που να την γράψω, κατάφερα αργότερα και βρήκα από κάποιο περιοδικό μαγειρικής (από ότι θυμάμαι) σχεδόν την ίδια συνταγή. Πολλές φορές δεν είναι μόνο τα υλικά που κάνουν τέλειο ένα φαγητό, αλλά η τέχνη που είναι μαγειρεμένο.

Τα υλικά μας:

  • 3 αστακοί (περίπου 650-700 γρ. ο καθένας)
  • 5-6 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 500 γρ. ντοματοχυμός
  • 150 γρ. λάδι
  • 150 γρ. λευκό ξηρό κρασί.
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • 1 κουταλιά γλυκιά πάπρικα
  • λίγο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό μακαρόνια 

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:


Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει σε μέτρια  θερμοκρασία και τσιγαρίζουμε καλά τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε 2-3 φορές και ρίχνουμε το κρασί, τον ντοματοχυμό, την πάπρικα, τη ζάχαρη, το ξύδι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου 10 λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τους αστακούς, ρίχνουμε νερό να τους σκεπάσουν και τους βράζουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή σπάτουλα τους αστακούς σε ένα ταψάκι και αφήνουμε να κρυώσουν.
Ρίχνουμε στο νερό που έβρασαν οι αστακοί τα μακαρόνια και τα βράζουμε για 8-10 λεπτά από τη στιγμή που πάρουν βράση (κοχλάζουν). Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι.
Μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια, χωρίζουμε τους αστακούς από τις δαγκάνες τους. Ανοίγουμε τους αστακούς στη μέση και ξεχωρίζουμε τη σάρκα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας τις δαγκάνες και την σάρκα και αφήνουμε να βράσουν 10-15 λεπτά ως ότου πιει τα υγρά και μείνει μια καλή σάλτσα.
Βάζουμε τα μακαρόνια σε μεγάλη βαθειά πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα, τοποθετούμε τους αστακούς στη μέση και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές