Μια συνταγή με λαζάνια από την Μπολόνια φυσικά.
Σάλτσα Μπολονέζ.
Άσπρη Σάλτσα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και το ζαμπόν. Προσθέτουμε τον κιμά τον τσιγαρίζουμε σε δυνατή θερμοκρασία, ώσπου να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας συνέχεια. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε περίπου 5 λεπτά, ώσπου να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις ντοματούλες και 1 κούπα ζωμό. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζει περίπου 1 ώρα, προσθέτοντας κι άλλο ζωμό αν χρειασθεί, ώστε να μείνει η σάλτσα ζουμερή. Εδώ αν θέλουμε προσθέτουμε 1 κούπα κρέμα γάλακτος και βράζουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε την άσπρη σάλτσα.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το αλεύρι 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας δυνατά με σύρμα ή το μίξερ. Αφήνουμε να πάρει βράση σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας, ώσπου να πήξει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα βαθύ πυρέξ (να χωρά 4 φύλλα λαζάνια απλωτά), απλώνουμε το 1/3 της σάλτσας μπολονέζ. Περιχύνουμε με ένα κουτάλι με το 1/4 της άσπρης σάλτσας και ακουμπάμε επάνω 4 φύλλα από τα λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε με τον ίδιο τρόπο τις στρώσεις τελειώνοντας με μια στρώση λαζάνια και την υπόλοιπη άσπρη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε στο φούρνο περίπου 40 -45 λεπτά. Τρυπάμε πριν τα βγάλουμε με το πιρούνι να δούμε αν έχουν μαλακώσει τα λαζάνια. Αν θέλει κι άλλο ψήσιμο και έχει ροδίσει επάνω τα σκεπάζουμε με ασημόχαρτο. Όταν βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για 15 περίπου λεπτά (για να στέκονται τα κομμάτια χωρίς να διαλύονται) και μετά σερβίρουμε.
Τα υλικά για το φαγητό μας:
6 μερίδες.- 1 κούπα ζωμός κρέατος
- 12 φύλλα λαζάνια προβρασμένα
- 2/3 κούπας τριμμένη παρμεζάνα
Σάλτσα Μπολονέζ.
- 800 γρ. κιμάς
- 3 κουταλιές λάδι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 100 γρ. ζαμπόν σε κύβους
- 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
- 800 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες
Άσπρη Σάλτσα.
- 1/4 κούπα βούτυρο
- 1/2 κούπα αλεύρι
- 3 1/2 κούπα ζεστό γάλα
Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα Μπολονέζ.Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και το ζαμπόν. Προσθέτουμε τον κιμά τον τσιγαρίζουμε σε δυνατή θερμοκρασία, ώσπου να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας συνέχεια. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε περίπου 5 λεπτά, ώσπου να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις ντοματούλες και 1 κούπα ζωμό. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζει περίπου 1 ώρα, προσθέτοντας κι άλλο ζωμό αν χρειασθεί, ώστε να μείνει η σάλτσα ζουμερή. Εδώ αν θέλουμε προσθέτουμε 1 κούπα κρέμα γάλακτος και βράζουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε την άσπρη σάλτσα.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το αλεύρι 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας δυνατά με σύρμα ή το μίξερ. Αφήνουμε να πάρει βράση σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας, ώσπου να πήξει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα βαθύ πυρέξ (να χωρά 4 φύλλα λαζάνια απλωτά), απλώνουμε το 1/3 της σάλτσας μπολονέζ. Περιχύνουμε με ένα κουτάλι με το 1/4 της άσπρης σάλτσας και ακουμπάμε επάνω 4 φύλλα από τα λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε με τον ίδιο τρόπο τις στρώσεις τελειώνοντας με μια στρώση λαζάνια και την υπόλοιπη άσπρη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε στο φούρνο περίπου 40 -45 λεπτά. Τρυπάμε πριν τα βγάλουμε με το πιρούνι να δούμε αν έχουν μαλακώσει τα λαζάνια. Αν θέλει κι άλλο ψήσιμο και έχει ροδίσει επάνω τα σκεπάζουμε με ασημόχαρτο. Όταν βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για 15 περίπου λεπτά (για να στέκονται τα κομμάτια χωρίς να διαλύονται) και μετά σερβίρουμε.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου