Οι πατάτες γιαχνί με δυόσμο είναι καταπληκτική συνταγή. "Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας". Τι είναι εκείνο που την κάνει ιδιαίτερη; Η φρέσκια ντομάτα, ο δυόσμος και το σκόρδο. Ο χυμός ντομάτας του εμπορίου κάνει το φαγητό λίγο "βαρύ". Πρέπει να σας πω ότι μερικές φορές τα φαγητά με πατάτες δεν βγαίνουν γευστικά. Ναι φταίνε οι πατάτες! Παίζει ρόλο η ποικιλία της πατάτας. Η καλύτερη ποικιλία είναι η Λιζέτα και η Σπούντα, που είναι ιδανικές για τηγάνισμα, ψήσιμο και πουρέ. Η Πόντιακ και η Σεμπάγκο κάνουν για όλες τις χρήσεις και η Νίκολα που έχει γλυκιά γεύση, είναι ιδανική για βράσιμο και σαλάτα. Στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 15 ποικιλίες πατάτας, αλλά εγώ σας αναφέρω τις καλύτερες ποικιλίες τις οποίες έχω δοκιμάσει. Όταν λοιπόν αγοράζετε πατάτες ρωτήστε το μανάβης σας αν έχει μια από τις παραπάνω ποικιλίες για να τις προτιμήσετε.
Τα υλικά για το φαγητό μας:
- 1 κιλό πατάτες μέτριες
- 1/2 κούπας λάδι
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 3 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 κούπας πράσο ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/2 κούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο ή 1 κουταλιά ξερό
- 1/2 κούπας μαϊντανό
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κουταλάκι γλυκάνισο (προαιρετικό)
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1 κουταλιά κοφτή αλάτι
- 1/2 κουταλάκι πιπέρι
Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:
Πλένουμε τις καθαρισμένες πατάτες και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τις κόβουμε κυδωνάτες. Έχουμε έτοιμα όλα τα υλικά.
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τις πατάτες και όταν ροδίσουν από την μια πλευρά, με πιρούνα τις γυρνάμε και από την άλλη πλευρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (για να μην καταστρέψουμε το σχήμα στις πατάτες) και όταν σοταρισθούν ρίχνουμε το κονιάκ. Προσθέτουμε τη ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και σιγοβράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και ν μείνουν με πηχτή σάλτσα. Αν χρειαστεί κι άλλο νερό κατά το βράσιμο προσθέτουμε ζεστό. Οι μυρωδιές θα κάνουν το φαγητό μας εύγευστο, μοσχομύριστο και η ζάχαρη θα του δώσει μια ελαφριά γλύκα που σίγουρα θα σας αρέσει.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου