Πάντα θυμάμαι με νοσταλγία τους ουζομεζέδες και ιδιαίτερα το χταπόδι ψητό στα κάρβουνα που τρώγαμε συχνά στις ταβέρνες της Σύρου και της Νάξου. Θα προσπαθήσω να σας γράψω αρκετές συνταγές με το νοστιμότατο πολυπλόκαμο θαλασσινό. Σήμερα σας γράφω χταποδάκι με όλα τα χρώματα από τις γλυκύτατες πιπεριές μας.
Τα υλικά μας για το χταπόδι μας:
1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
3 πιπεριές από κάθε χρώμα (κόκκινες, κίτρινες, πράσινες)
1 κόκκινη καυτερή (προαιρετικά)
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα μαϊντανό
3/4 κούπα λάδι
1 κούπα λευκό κρασί
1 ποτήρι νερού από το ζουμί του
αλάτι, πιπέρι
Πως μαγειρεύουμε το χταπόδι μας:
Βράζουμε το χταπόδι σκέτο όπως είναι μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε το σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί. Το καθαρίζουμε και το κόβουμε κομματάκια. Αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώνει και ετοιμάζουμε τις πιπεριές. Τις κόβουμε σε φέτες και πετάμε τα σπόρια. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και τέλος το χταπόδι. Ανακατεύουμε συνέχεια. Ρίχνουμε το κρασί και σε 3 λεπτά ρίχνουμε από το ζουμί που κρατήσαμε ένα ποτήρι του νερού, αλάτι, πιπέρι, και το μαϊντανό. Το σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει σχεδόν με το λάδι του. Δεν ρίχνουμε νερό άλλο, σκοπός μας είναι να νοστιμίσει το χταπόδι από τα αρώματα των πιπεριών, αλλά κι αυτές να μείνουν ακέραιες, χωρίς να παραβράσουν και λιώσουν.
Τα υλικά μας για το χταπόδι μας:
1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
3 πιπεριές από κάθε χρώμα (κόκκινες, κίτρινες, πράσινες)
1 κόκκινη καυτερή (προαιρετικά)
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα μαϊντανό
3/4 κούπα λάδι
1 κούπα λευκό κρασί
1 ποτήρι νερού από το ζουμί του
αλάτι, πιπέρι
Πως μαγειρεύουμε το χταπόδι μας:
Βράζουμε το χταπόδι σκέτο όπως είναι μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε το σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί. Το καθαρίζουμε και το κόβουμε κομματάκια. Αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώνει και ετοιμάζουμε τις πιπεριές. Τις κόβουμε σε φέτες και πετάμε τα σπόρια. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και τέλος το χταπόδι. Ανακατεύουμε συνέχεια. Ρίχνουμε το κρασί και σε 3 λεπτά ρίχνουμε από το ζουμί που κρατήσαμε ένα ποτήρι του νερού, αλάτι, πιπέρι, και το μαϊντανό. Το σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει σχεδόν με το λάδι του. Δεν ρίχνουμε νερό άλλο, σκοπός μας είναι να νοστιμίσει το χταπόδι από τα αρώματα των πιπεριών, αλλά κι αυτές να μείνουν ακέραιες, χωρίς να παραβράσουν και λιώσουν.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου