Τις αγκινάρες τις έχω συνδυάσει με το Πάσχα. Στο χωριό έχουμε ένα κτήμα που κάποτε η μητέρα μου είχε φυτέψει περίπου 100 τετραγ. αγκινάρες. Χωρίς να τις περιποιείται κανείς, κατά τις αρχές του Απρίλη οι πρώτες αγκινάρες ήταν έτοιμες, τρυφερές, χωρίς αγκάθια. Πάντα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα πηγαίνουμε στο χωριό τις μαζεύουμε (καθώς και μάραθο που φυτρώνει άφθονος στους όχτους των χωραφιών) και τις μαγειρεύουμε την Μεγάλη Τρίτη με λάδι και τη Μεγάλη Παρασκευή ή την επομένη χωρίς λάδι, παρά με κορν φλάουρ για να δέσει η σάλτσα. Επειδή οι κατεψυγμένες του εμπορίου δεν μου αρέσουν (τις βρίσκω σκληρές και άνοστες), διατηρώ όλο το χρόνο αγκινάρες στα σακουλάκια μου. Η συνταγή αυτή είναι κλασσική και δεν νομίζω ότι έχω να της προσθέσω τίποτα περισσότερο από το μάραθο,τη ζάχαρη και το ρούμι.
Τα υλικά για τις αγκινάρες μας:
10 αγκινάρες καθαρισμένες με λίγο κοτσάνι
(αν είναι μεγάλες τις κόβουμε στη μέση)
1 κούπα λάδι
4 χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
2 κουταλιές μάραθο (προαιρετικό, αν σας αρέσει η έντονη μυρωδιά του)
2 καρότα κομμένα φέτες
1 - 1 1/2 χυμός λεμονιού
2-3 πατάτες κομμένες
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά φουσκωτή κορν φλάουρ
αλάτι πιπέρι
1 σφηνάκι ρούμι ή άλλο λικέρ (προαιρετικό)
Πως μαγειρεύουμε τις αγκινάρες:
Βάζουμε το λάδι να κάψει σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε τις πατάτες να σοταρισθούν λίγο και μετά το ρούμι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 3 κούπες νερό, τα καρότα, τη ζάχαρη και τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λεμόνι και αν θέλουμε το μάραθο. Αφήνουμε να βράσουν περίπου 10 λεπτά. Συνέχεια τοποθετούμε τις αγκινάρες τη μία δίπλα στην άλλη με τις ουρές τους προς τα πάνω. Ρίχνουμε άλλο λίγο νερό, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου 45-60 λεπτά. Στα 40-45 λεπτά δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι, τρυπώντας μια αγκινάρα, για να δούμε αν έβρασαν και ρίχνουμε και τον άνηθο (Όταν ο άνηθος προστίθεται στο φαγητό προς το τέλος, κρατά περισσότερο την ευωδιά του).
Προσοχή. Αν παραβράσουν οι αγκινάρες διαλύονται. Πρέπει να τις παρακολουθούμε, ώστε να τις κατεβάσουμε από τη φωτιά όταν είναι βρασμένες καλά και το ζουμί τους να είναι όσο μισή κούπα. Αν είναι λίγο περισσότερο, τότε διαλύουμε σε 1/2 ποτήρι του κρασιού νερό τη μία κουταλιά κορν φλάουρ και το ρίχνουμε απλωτά στο φαγητό. Δεν ανακατεύουμε το φαγητό. Κουνάμε την κατσαρόλα περιστροφικά να πάει παντού το διάλυμα του κορν φλάουρ. Σερβίρουμε, βγάζοντας προσεκτικά τις αγκινάρες να μην μας διαλυθούν.
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012
- Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2012
- Η Μαμά
- Λαδερά/Λαχανικά/Νηστίσιμα
- Χωρίς σχόλια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου