Το χταπόδι στιφάδο είναι ένα υπέροχο φαγητό. Η μαυροδάφνη, το μπαλσάμικο ξύδι και το δενδρολίβανο το κάνουν να μοσχοβολά και του δίνουν μια ιδιαίτερη γλυκιά γεύση.Έχει γράψει τη συνταγή η κόρη μου εδώ, πριν από χρόνια , αλλά αυτή είναι λίγο διαφορετική.Ελπίζω ότι θα σας αρέσει.Εγώ φτιάχνω τη συνταγή αυτή, αλλά επειδή στους γιους μου δεν αρέσουν τα μικρά κρεμμυδάκια, έριξα στο φαγητό 3 ξερά κρεμμύδια σε φέτες και ένα ψιλοκομμένο, όλα μαζί όταν σοταρισθεί το χταπόδι.
Τα υλικά για το χταπόδι στιφάδο:
1 μεγάλο χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
1 κρεμμύδι τριμμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
1 ποτήρι νερού μαυροδάφνη
३ ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή 300 γρ. ντοματάκια
1/2 κούπα λάδι
3 κουταλιές βιτάμ
1 μικρό κλαράκι φρέσκο δενδρολίβανο ή ένα κουταλάκι ξερό
3 φύλλα δάφνης
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:
Βράζουμε σε νερό το χταπόδι να μαλακώσει. Το καθαρίζουμε και το στραγγίζουμε από τα υγρά.
Στο τηγάνι βάζουμε το μισό από το λάδι να κάψει, ροδίζουμε τα μικρά κρεμμυδάκια και στο τέλος ρίχνουμε το ξίδι μπαλσάμικο και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και το βιτάμ και σοτάρουμε το χταπόδι, μετά ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατώνουμε ώσπου να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα έτοιμα μικρά κρεμμυδάκια από το τηγάνι, τη μαυροδάφνη, τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, δενδρολίβανο, δάφνη και λίγο νερό. Σιγοβράζουμε το φαγητό μας, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για να μη λιώσουν τα κρεμμυδάκια. Είναι έτοιμο όταν μείνει με μια μελωμένη σάλτσα.
Τα υλικά για το χταπόδι στιφάδο:
1 μεγάλο χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
1 κρεμμύδι τριμμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
1 ποτήρι νερού μαυροδάφνη
३ ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή 300 γρ. ντοματάκια
1/2 κούπα λάδι
3 κουταλιές βιτάμ
1 μικρό κλαράκι φρέσκο δενδρολίβανο ή ένα κουταλάκι ξερό
3 φύλλα δάφνης
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:
Βράζουμε σε νερό το χταπόδι να μαλακώσει. Το καθαρίζουμε και το στραγγίζουμε από τα υγρά.
Στο τηγάνι βάζουμε το μισό από το λάδι να κάψει, ροδίζουμε τα μικρά κρεμμυδάκια και στο τέλος ρίχνουμε το ξίδι μπαλσάμικο και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και το βιτάμ και σοτάρουμε το χταπόδι, μετά ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατώνουμε ώσπου να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα έτοιμα μικρά κρεμμυδάκια από το τηγάνι, τη μαυροδάφνη, τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, δενδρολίβανο, δάφνη και λίγο νερό. Σιγοβράζουμε το φαγητό μας, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για να μη λιώσουν τα κρεμμυδάκια. Είναι έτοιμο όταν μείνει με μια μελωμένη σάλτσα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου