Η μαμά Χρύσα προτείνει:
Ο αρακάς είναι από τα γευστικότερα λαδερά φαγητά. Η βιομηχανία έχει φροντίσει να έχουμε φρέσκο αρακά όλο το χρόνο. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα φασολάκια ή τις αγκινάρες. Θα μου πείτε, μα υπάρχουν συντηρημένα στα ίδια σακουλάκια. Ναι, αλλά εγώ προσωπικά δεν τα βρίσκω γευστικά και φρέσκα όπως τον αρακά. Όμως δεν τα στερούμαι. Όταν βγαίνουν φρέσκα στην εποχή τους, στην αγορά ή στη λαϊκή, παίρνω την ποσότητα που θέλω, τα καθαρίζω, τα πλένω, τα βράζω για 5 λεπτά σε ζεστό νερό, κι όταν κρυώσουν τα βάζω κατά μισόκιλα σε σακουλάκια και τα διατηρώ στην κατάψυξη. Φυσικά όλες οι νοικοκυρές ξέρουν να μαγειρεύουν αρακά, αλλά απευθύνομαι στους νέους που τώρα μαθαίνουν. Επίσης πιστεύω ότι σας έχω πάλι αναφέρει ότι χρησιμοποιώ στα λαδερά λίγο κονιάκ ή ρούμι και αν δεν έχω κάποιο λικέρ.
Ο αρακάς είναι από τα γευστικότερα λαδερά φαγητά. Η βιομηχανία έχει φροντίσει να έχουμε φρέσκο αρακά όλο το χρόνο. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα φασολάκια ή τις αγκινάρες. Θα μου πείτε, μα υπάρχουν συντηρημένα στα ίδια σακουλάκια. Ναι, αλλά εγώ προσωπικά δεν τα βρίσκω γευστικά και φρέσκα όπως τον αρακά. Όμως δεν τα στερούμαι. Όταν βγαίνουν φρέσκα στην εποχή τους, στην αγορά ή στη λαϊκή, παίρνω την ποσότητα που θέλω, τα καθαρίζω, τα πλένω, τα βράζω για 5 λεπτά σε ζεστό νερό, κι όταν κρυώσουν τα βάζω κατά μισόκιλα σε σακουλάκια και τα διατηρώ στην κατάψυξη. Φυσικά όλες οι νοικοκυρές ξέρουν να μαγειρεύουν αρακά, αλλά απευθύνομαι στους νέους που τώρα μαθαίνουν. Επίσης πιστεύω ότι σας έχω πάλι αναφέρει ότι χρησιμοποιώ στα λαδερά λίγο κονιάκ ή ρούμι και αν δεν έχω κάποιο λικέρ.
Τα υλικά για τον αρακά μας:
- 1/2 κιλό αρακάς
- 3 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (αν έχουμε φρέσκα, προσθέτουμε 2 επιπλέον
- ψιλοκομμένα)
- 1/2 κούπα πράσο ψιλοκομμένο
- 1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
- 3/4 κούπα λάδι
- 2 καρότα σε ροδέλες ή μπαστουνάκια
- 4 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες ή ανάλογο χυμό
- 1 κουταλιά σούπας γεμάτη ζάχαρη
- 200 γρ. φέτα χοντροκομμένη (προαιρετικά)
- 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ ή οποιοδήποτε λικέρ (προαιρετικά)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου