Η τάρτα με δαμάσκηνα και μανταρίνι είναι λίγο ασυνήθιστη. Αυτή που σας παραθέτω είναι μοναδική σε γεύση. Πριν αρκετά χρόνια έπαιρνα το περιοδικό Menu που είχε τις καλύτερες συνταγές. Από εκεί πήρα τη συνταγή. Αξίζει τον λίγο παραπάνω χρόνο που θα αφιερώσετε!!!
Τα υλικά της τάρτας μας:
Για τη ζύμη δες τε "Βασική συνταγή για τάρτες γλυκές".
Για την κρέμα αμυγδαλόψιχας:
100 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. αμύγδαλα ξασπρισμένα
2 αυγά
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
3 κουταλές σούπας κονιάκ
Για τη γέμιση:
30-35 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
Για το γλάσο από μέλι:
1 φλιτζάνι του καφέ μέλι
1/2 φλιτζάνι του καφέ νερό
Για τη σάλτσα μανταρίνι:
4 μανταρίνια το χυμό τους
1 ποτήρι νερού (περίπου) κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη
Πως φτιάχνουμε την τάρτα μας:
Για τη ζύμη δες τη συνταγή "Βασική συνταγή για τάρτες γλυκιές".
Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλο χοντρό και την απλώνουμε σε φόρμα τάρτας διάμετρο 24-26 εκ. Τη σηκώνουμε στα τοιχώματα με τα δάχτυλά μας.
Στο μπλέντερ ρίχνουμε την αμυγδαλόψιχα και κτυπάμε μέχρι να γίνει σκόνη. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το κτύπημα, μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο.
Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και το κονιάκ. Όταν ομοιογενοποιηθούν καλά, το απλώνουμε πάνω στην ζύμη της τάρτας.
Ψήνουμε την τάρτα σκεπασμένη με ασημόχαρτο σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 160 βαθμούς. Όταν τη βγάλουμε την αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το μέλι με το νερό μέχρι να γύνει υδαρές. Περιχύνουμε με ένα κουτάλι την τάρτα με αυτό το γλάσο.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το χυμό μανταρίνι με τη ζάχαρη. Βράζουμε, ανακατεύοντας μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και βράζουμε για 5 ακόμη λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει και την απλώνουμε στην τάρτα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου