Οι μελιτζάνες είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά, όπως και να τις μαγειρέψω!
Αφθονούν χειμώνα καλοκαίρι στα μανάβικα ή στις λαϊκές αγορές και δεν μου λείπουν ποτέ από το ψυγείο μου. Σήμερα θα σας προτείνω μελιτζάνες σουφλέ. Δένουν τόσο αρμονικά με τα τυριά και είναι ένα χορταστικό πιάτο γεύματος, αλλά και ένα ιδιαίτερο πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι με καλεσμένους.
Τα υλικά μας για το σουφλέ:
1 κιλό μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές φέτες
300 γρ. τυρί κατίκι
500 γρ. τυρί τύπου Φιλαδέλφειας
200 γρ. τυρί Ένταμ χονδροτριμμένο
4 αυγά κτυπημένα
2 κουταλιές ψιλοκομμένο βασιλικό ή 1 κουταλιά ξερό
3 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
Πως φτιάχνουμε το σουφλέ μας:
Τοποθετούμε σε λαδομένο ταψί τις φέτες μελιτζάνες, επάνω λίγο αλάτι, πιπέρι, λάδι και ψήνω στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά να μαλακώσουν.
Σε μπολ βάζω το τυρί Φιλαδέλφειας, το κατίκι, τα αυγά, το βασιλικό τα 2/3 του Ένταμ και ανακατώνω καλά.
Σε ένα πυρέξ απλώνω το βούτυρο με πινέλο και πασπαλίζω με τη φρυγανιά για να γίνει κρούστα κατά το ψήσιμο. Απλώνω επάνω τις μισές μελιτζάνες, επάνω το 1/2 του μείγματος, μετά τις υπόλοιπες μελιτζάνες, πάλι το υπόλοιπο μείγμα και πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί Ένταμ.
Ψήνω στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου