Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Χοιρινό σε μαρινάτα με γλυκό κρασί και γλυκάνισο!!!
Όπως έχετε καταλάβει έχω αδυναμία στα φαγητά που έχουν γλυκάνισο. Εγώ τολμώ να βάζω το γλυκάνισο και σε φαγητά που δεν το γράφει η συνταγή.
Αυτή που σας γράφω είναι μια καταπληκτική συνταγή η οποία αναφέρει ότι θέλει γλυκό κρασί Σάμου. Το έχω μαγειρέψει και με μαυροδάφνη και με κρασί από νάμα. Ήταν το ίδιο καλό. Σας συστήνω να το τολμήσετε ανεπιφύλακτα γιατί το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.

Τα υλικά μας:

1 μικρή χοιρινή σπάλα ενάμισι κιλό, σε μέτρια κομάτια
2 κούπες ζωμό κοτόπουλου από κύβο
3 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά γλυκού γλυκάνισο
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού

Για τη μαρινάτα:

3/4 κούπας λάδι
1 κουταλιά γλυκού σπασμένο γλυκάνισο
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές ψιλοκομμένο σέλινο
2 καρότα τριμμένα χονδρά
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 κουταλιά μέλι
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα κρασί Σάμου
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

Αναμιγνύω πολύ καλά με το χέρι όλα τα υλικά της μαρινάτας σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Βάζω μέσα στη μαρινάτα το κρέας. Σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη και το τοποθετώ στο ψυγείο για 7-8 ώρες.
Βγάζω τα κομμάτια του κρέατος από τη μαρινάτα και τα σκουπίζω με απορροφητικό χαρτί. Σουρώνω τη μαρινάτα.
Ζεσταίνω το λάδι σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο (εγώ χρησιμοποιώ την χύτρα ταχύτητος). Ρίχνω στο λάδι το το γλυκάνισο και ανακατεύω καλά. Ρίχνω μέσα το κρέας και το ροδίζω ελαφρά. Σβήνω με λίγη ποσότητα από τα υγρά της μαρινάτας που έχω φυλάξει. Προσθέτω το ζωμό κοτόπουλου (έχω λιώσει τον κύβο σε 2 κούπες ζεστό νερό). Σκεπάζω και σιγοβράζω στη χύτρα ταχύτητος για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζω την χύτρα και προσθέτω την υπόλοιπη μαρινάτα, το ξύσμα του λεμονιού και αφήνω το φαγητό να μαγειρευτεί για 10 ακόμη λεπτά σε πιο δυνατή φωτιά με ανοικτή την χύτρα. Θα πρέπει να χυλώσει το ζουμί του και το κατεβάζουμε.
Αν θέλετε το συνοδεύετε με ρύζι ή μικρές πατάτες βραστές.







Σχετικές αναρτήσεις:

  • Χοιρινό, τηγανιά ΚρήτηςΗ τηγανιά από χοιρινό είναι ο καλύτερος ουζομεζές, αλλά και τέλεια για κυρίως φαγητό συνοδευόμενο από πατάτες τηγανιτές και πλούσια χωριάτικη σαλάτα. Το χοιρινό τηγανιά γίνεται πάντα στο τηγάνι από πολύ μαλακό κομμάτι κρέατος… Συνέχεια
  • Χοιρινό με πράσα και δαμάσκηνα   Τα δαμάσκηνα ταιριάζουν με τους χυμούς του χοιρινού και αποδίδουν μια θαυμάσια γεύση. Το φασκόμηλο δε, του δίνει ένα φινετσάτο, ιδιαίτερο άρωμα, αρκεί να είναι στη σωστή αναλογία. Το χοιρινό με πράσα και δαμάσκηνα ε… Συνέχεια
  • Χοιρινές μπριζόλες με ντομάτα και πιπεριές Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε τις κλασικές ψητές μπριζόλες, έχουμε πολλές άλλες λύσεις. Σας γράφω μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, αλλά μπορούμε αντί για μπριζόλες να βάλουμε και κομμάτια χοιρινού για τηγανιά από σπάλα. Είναι … Συνέχεια
  • Μοσχάρι με φρέσκα κρεμμυδάκια, μανιτάρια και πιπεριές Στο μοσχάρι με χλωρά κρεμμυδάκια, μανιτάρια και πιπεριές, χωρίζουμε τη συνταγή σε δύο μέρη. Στα υλικά που βάζουμε για να μαγειρέψουμε το κρέας και στα υλικά για τα ψητά λαχανικά που συνοδεύουν το κρέας. Ίσως σας φανεί στην α… Συνέχεια
  • Χοιρινό με μέλι για γιορτινό τραπέζι Το χοιρινό με μέλι είναι μια φανταστική συνταγή, γεμάτη γεύση και αρώματα. Συνηθίζουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων και όχι μόνο, να μαγειρεύουμε συχνά χοιρινό. Βρήκα αυτή την ιδιαίτερη συνταγή και ενθουσιάστηκα. Θα εντυπ… Συνέχεια

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Το μαγείρεμα είναι δημιουργία! Τυχόν λάθη ή παραλείψεις μη σε απογοητεύουν. Είναι χρυσές εμπειρίες που θα σε κάνουν καλύτερη.

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές