Η μαμά Χρύσα προτείνει:
Σήμερα πήγα στις Κρίνες Κορινθίας να δω την αγαπημένη μου εξαδέλφη Ρία. Ως συνήθως καταλήγουμε να συζητάμε για συνταγές, γιατί κι αυτή έχει το μεράκι να συγκεντρώνει συνταγές και να τις μαγειρεύει με επιτυχία. Οι όμορφες ανιψιές μου έφεραν, η κάθε μια, έργα τους, από τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες να μου δείξουν. Η μεγάλη η Χαρά , έγραψε και μου έδωσε τη συνταγή Μανιταρόπιτας, που φυσικά και θα σας την γράψω εδώ.
Έφυγα, γεμάτη από χαρά για την αγάπη τους , τις δημιουργίες τους και με 5-6 υπέροχες συνταγές που μου έδωσαν.
Τώρα θα σας γράψω τη ζύμη με την οποία φτιάχνει η Ρία τα τυροπιτάκια της, αλλά και ότι άλλο γίνεται με ζύμη τύπου κουρού (λουκανοπιτάκια, μηλοπιτάκια, μυζηθροπιτάκια.....).
Ρία μου σε ευχαριστώ, σιδερένια και νάσαι πάντα υγιής και δυνατή, όπως πάντα.
Τα υλικά μας:
1 ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι νερού ρετσίνα Κουρτάκι (όχι άλλο κρασί)
Μισό κιλό φαρινάπ, ίσως πάρει λίγο ακόμη (θα εξαρτηθεί από το ποτήρι που μετρήσατε τα υλικά)
Πως φτιάχνουμε τη ζύμη μας:
Σε μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι και ρίχνω το λάδι. Τρίβω με τα χέρια το αλεύρι να "πάρει" καλά το λάδι και μετά ρίχνω σιγά σιγά το κρασί ενώ μαζεύω - πλάθω απαλά τη ζύμη. Θα γίνει μια εύπλαστη και μαλακή μπάλα. Κόβω μικρά κομματάκια στο μέγεθος καρυδιού, ένα - ένα τα κάνω στρογγυλά και πάνω σε καθαρή ξύλινη επιφάνεια τα πατάω με το χέρι έτσι ώστε να απλώσει και να γίνει ένα στρογγυλό φυλλαράκι με διάμετρο 6-7 εκατοστά περίπου. Τοποθετώ στο κέντρο το υλικό μας (αν είναι για τυροπιτάκια βάζουμε το μείγμα όπως είναι, αν όμως είναι σπανακοπιτάκια περνάμε όλα τα χορταρικά μας από την φωτιά σε κατσαρόλα να βράσουν λίγο, να πιούν και τα υγρά τους και μετά τοποθετούμε τον μείγμα στη ζύμη μας) .
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία (180 σε κλασική κουζίνα) και βγάζουμε όταν ροδίσουν παντού.
2 σχόλια :
Τουλάχιστον σας έδωσαν τίποτα ή μονα σας τα δείχναν για να επιδειχτουν;; Αυτή ή της Καρδίτσας είναι καλύτερη;;
Πιστεύω ότι οι κριτικές στις γεύσεις είναι υποκειμενικές. Εμένα μου άρεσαν εξίσου και οι δύο ζύμες!!! Μια δοκιμή και στις δύο θα σε πείσουν ποια σου "πάει" περισσότερο.
Δημοσίευση σχολίου