Ίσως θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί αναφέρω ειδικά ότι είναι συνταγή της μαμάς μου. Σκοπεύω να γράψω για άλλες δύο συνταγές μηλόπιτας (όταν τις πάρω στα χέρια μου) που έχω δοκιμάσει από φίλες μου και μου άρεσαν πολύ. Η συγκεκριμένη βασίζεται στη ζύμη τάρτας για Πάστα Φλώρα που παρέθεσα σε προηγούμενο άρθρο.
Υλικά:
Για τη ζύμη: Ταψάκ Νο 30
Τα ίδια υλικά με αυτή της Πάστα Φλώρας μόνο που είναι λιγότερα σε ποσότητα.- 230 γρμ βούτυρο Βιτάμ μαλακό
- 200 γρμ ζάχαρη
- 1 ολόκληρο αυγό και 2 κρόκους
- 1/3 ποτήρι κρασιού κονιάκ
- 500 γρμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
Για τα μήλα:
- 1μιση κιλό μήλα σε λεπτές φέτες και μετά κάθε φέτα στα 3 κομμένη (χωρίς τη φλούδα)
- 350 γρμ ζάχαρη
- 4 κουταλιές βούτυρο σε πλάκα λιωμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- λίγο ρούμι ή λικέρ
- λίγη τριμμένη κανέλα στη μύτη του κουταλιού
Πως τη φτιάχνουμε:
Τη ζύμη της τάρτας τη φτιάχνουμε όπως ακριβώς περιγράφηκε στη συνταγή της Πάστα Φλώρας.
Όταν ετοιμαστεί η ζύμη την πλάθουμε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Θα ετοιμάσουμε το μείγμα των μήλων και μετά θα ψήσουμε τη ζύμη. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και τα μήλα σε δυνατή θερμοκρασία (σε εμάς το 2μιση) και ανακατεύουμε συνεχώς. Επειδή βγάζει υγρά ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα έως ότου πιει τα υγρά. Ρίχνουμε το λικέρ, το ξύσμα λεμονιού και τέλος το βούτυρο. Όταν γίνει σαν κρέμα το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πως απλώνουμε τη ζύμη: Έχουμε βουτυρώσει και πασπαλίσει το ταψί και τα πλαϊνά του με αλεύρι. (Καλύτερα να απλώσουμε στο ταψί λαδόκολλα και στα πλάγια, για να είμαστε σίγουροι ότι θα βγει η ζύμη χωρίς να μας διαλυθεί. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη λαδόκολλα). Κάνουμε τη ζύμη μια στρογγυλή μπάλα, τη βάζουμε στο κέντρο του ταψιού Νο 36 (όσο μια μεγάλη πιατέλα τούρτας) και την κάνουμε πλακουτσή με τα χέρια μας. Απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια και τη σηκώνουμε 3 εκ. στα πλάγια για να δεχτεί το μείγμα των μήλων και τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο που είχαμε θέσει στους 200 βαθμούς. Όταν βάλουμε μέσα το ταψί χαμηλώνουμε στους 190 για 15 λεπτά να φουσκώσει και τη βγάζουμε. Με το που βγάλουμε τη ζύμη από το φούρνο γρήγορα θα απλώσουμε το μείγμα των μήλων και θα πασπαλίσουμε με κανέλα και λίγη ζάχαρη. Αμέσως ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο για άλλα 20-30 λεπτά.
Αφήνουμε μετά να κρυώσει, χαράσσουμε εσωτερικά τα πλαϊνά με μαχαίρι, τοποθετούμε επάνω σε δίσκο, γυρίζουμε το ταψί ανάποδα να βγει και μετά πάλι σε άλλο δίσκο για να κάτσει κανονικά.
Η μαμά προσθέτει:
Αν θέλουμε πλάθουμε κορδονάκια και κάνουμε σχέδια πάνω στα μήλα, όπως και στην πάστα φλώρα. Τα δικά μου κορδονάκια πάντα βγαίνουν ανομοιόμορφα, αλλά ελπίζω εσείς να τα καταφέρετε καλύτερα.
Αν βάλετε κορδονάκια θα πρέπει να κρατήσετε το 1/3 της ζύμης. Να τα πλάσετε σε μακρόστενο δίσκο και να τα έχετε έτοιμα την στιγμή που θα βάζετε τη ζύμη να ψηθεί για 15'. Αυτό το κάνουμε γιατί όταν βγάλουμε το ταψί για να απλώσουμε το μείγμα των μήλων, πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα, ώστε να μην μείνει η ζύμη πολύ έξω από το φούρνο.
1 σχόλια :
Πολύ ωραία συνταγή για μηλοπιτα .......σιγουρα θα την δοκιμασω!
Δημοσίευση σχολίου