Στο συνταγολόγιο που μου έχει δωρίσει η μητέρα μου έχει γράψει ένα κείμενο με αυτόν ακριβώς τον τίτλο και τις συμβουλές που θα παραθέσω. Το θεώρησα πολύ γλυκό.
- Να φτιάχνεις ένα καλό-μπελαλίδικο φαγητό όταν είσαι ξεκούραστη ή όταν έχεις πολύ κέφι.
- Όταν μαγειρεύεις θα κάνεις μόνο αυτό. Το φαγητό για να επιτύχει θέλει αφοσίωση, αγάπη και αποκλειστικότητα! (κάτι σου θυμίζει αυτό;)
- Το μαγείρεμα είναι δημιουργία! Τυχόν λάθη ή παραλείψεις μη σε απογοητεύουν. Είναι χρυσές εμπειρίες που θα σε κάνουν καλύτερη.
- Μάθε να εκτιμάς και να αγαπάς τα αγαθά που μας δίνει ο Θεός. Όμως τίποτα δε μας χαρίζεται, όλα για να γίνουν ή να αποκτηθούν θέλουν κόπο και χρήμα, γι' αυτό κάτι που μπορείς να ξαναχρησιμοποιήσεις μη το πετάς. Μάθε τα φαγητά που σου μένουν να τα συνδυάζεις την επομένη με κάτι άλλο για να γίνονται εξίσου νόστιμα και δελεαστικά.
- Μπορείς να αγοράζεις αρκετό μαϊντανό ή άνιθο, δυόσμο, σέλινο κλπ φρέσκα, να τα πλένεις, να τα ψιλοκόβεις, να τα βάζεις σε σακουλάκια και να τα διατηρείς στην κατάψυξη ώστε να μη ξεμένεις ποτέ από αυτά. Έτσι αν δεν τύχει να έχεις φρέσκα θα παίρνεις την ποσότητα που θέλεις, θα ξανακλείνεις καλά το σακουλάκι και πάλι στην κατάψυξη.
- Για να ξεφορμάρεις παγωμένο γλυκό τοποθετείς για 1' λεπτό το σκεύος του σε δοχείο (που να το χωράει) με ζεστό νερό.
- Για να ξεφορμάρεις ένα ζεστό γλυκό, σκεπάζεις τη φόρμα ή το ταψί με ένα καπάκι και επάνω απλώνεις ένα βρεγμένο πανί. Οι υδρατμοί που θα γυρίζουν μέσα στη φόρμα θα μαλακώσουν τα "πιασμένα" σημεία και το γλυκό θα βγει από τη φόρμα. Αν αρνείται τότε χάραξε γύρω-γύρω εσωτερικά τα τοιχώματα με ένα μαχαίρι.
- Το κρέας αμαγείρευτο διατηρείται στο ψυγείο 2-3 μέρες, ο κιμάς ένα 24ωρο. Για να διατηρηθούν καλύτερα τα βγάζουμε από τη συσκευασία τους και τα σκεπάζουμε μέσα σε ένα μπολ με πιάτο ή αλουμινόχαρτο.
- Στα βραστά κολοκυθάκια ρίχνουμε λίγη σόδα για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
- Στα μπιφτέκια ρίχνουμε ξύδι ή ούζο για να είναι μαλακά.
- Στα κρέατα που σβήνεις με κρασί αν δεν έχεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις κονιάκ ή μπύρα.
- Για ψητό της κατσαρόλας κατάλληλα κρέατα είναι το κιλότο και η ουρά.
- Αν το φαγητό σου έχει υγρά και έχει γίνει το κρέας για να γίνει πηχτή η σάλτσα ρίχνουμε 2 κουταλάκια κορν φλάουερ διαλυμμένο σε 2 δάχτυλα κρύο νερό. Αν δεν έχω κορν φλάουερ βάζω αλεύρι.
- Όπου πάει ντομάτα ή χυμός ντομάτας βάζε και μια κουταλιά ζάχαρη,ακόμα και στα γεμιστά.
- Όταν έχουν μαυρίσει οι κατσαρόλες, τις γεμίζουμε με νερό, ρίχνουμε ένα ποτήρι ξύδι και τις αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά.
- Το φιλέτο από κοτόπουλο και το χοιρινό κατσαρόλας, τα σοτάρουμε πολύ ελαφρά από όλες τις πλευρές, χωρίς να ροδίσουν και τα μαγειρεύουμε πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία, διαφορετικά σκληραίνουν.
2 σχόλια :
Σοφή η μαμά!
Καλώς ήρθες και σε αυτό το τρελάδικο :) :P
Σε ευχαριστώ πολύ confused. Είδα κιόλας ότι σου άρεσαν τόσο πολύ οι συμβουλές της μαμάς μου που πρότεινες το ποστ στο blog σου (το οποίο παρεπιμπτόντως διαβάζω κατά καιρούς).
Δημοσίευση σχολίου