Η μαμά Χρύσα προτείνει
Το αφράτο πεντάγλυκο κέικ της!!!!!!!
Μέχρι τώρα δεν είχα ασχοληθεί με τα κέικ. Γιατί πίστευα ότι όλοι ξέρουν να το φτιάξουν. Ήλθε η ώρα να σας γράψω τη συνταγή του δικού μου κέϊκ που πραγματικά θα σας ενθουσιάσει
Τα υλικά μας:
Το αφράτο πεντάγλυκο κέικ της!!!!!!!
Μέχρι τώρα δεν είχα ασχοληθεί με τα κέικ. Γιατί πίστευα ότι όλοι ξέρουν να το φτιάξουν. Ήλθε η ώρα να σας γράψω τη συνταγή του δικού μου κέϊκ που πραγματικά θα σας ενθουσιάσει
Τα υλικά μας:
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουταλάκια γλ. μπέικιν πάουντερ (όχι κοφτά)
- 250 γρ. βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
- 440 γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 1 κούπα γάλα ή 1 κούπα χυμό φρέσκο πορτοκάλι ή μισό-μισό
- 1 βανίλια
- 1/2 κούπα κονιάκ ή ρούμι
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή από ένα ακέρωτο λεμόνι
Πως φτιάχνουμε το κέικ:
Έχω εκτός ψυγείου αρκετές ώρες το βούτυρο και τα αυγά. Το βούτυρο το έχω μισολιώσει σε μπεν μαρί. Αρκεί να λυώσει το μισό και κατά το κτύπημα θα γίνει μια ωραία κρέμα.
Στο μπολ του μίξερ κτυπώ το βούτυρο 2-3' να γίνει κρέμα και ρίχνω τμηματικά τη ζάχαρη και συνεχίζω το κτύπημα για 5' περίπου.
Στη συνέχεια ρίχνω ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζω το κτύπημα για 2-3'.
Προσθέτω το κονιάκ και στη συνέχεια διαδοχικά το αλεύρι με το γάλα ή το χυμό πορτοκαλιού και τέλος το άρωμα βανίλιας και το ξύσμα. Συνεχίζω 1-2΄, σταματώ το χτύπημα με το μίξερ και δεν το ξανακτυπώ!!!
Βουτυρώνω και αλευρώνω (και στα τοιχώματα) δυο φόρμες για κέικ μέγεθος 23Χ13 εκ. Ρίχνω μέσα το χυλό.
Ο χυλός θα πρέπει να καταλαμβάνει τα 2/3 της φόρμας για να φουσκώσει και να γίνει το κέικ αφράτο.
Ψήνω το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 βαθμούς για 1 ώρα. Δοκιμάζω πρώτα με ένα στεγνό μαχαίρι. Αν βγει καθαρό σημαίνει πως ψήθηκε. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει περίπου 10' το αναποδογυρίζω σε πιατέλα και αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.Στο μπολ του μίξερ κτυπώ το βούτυρο 2-3' να γίνει κρέμα και ρίχνω τμηματικά τη ζάχαρη και συνεχίζω το κτύπημα για 5' περίπου.
Στη συνέχεια ρίχνω ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζω το κτύπημα για 2-3'.
Προσθέτω το κονιάκ και στη συνέχεια διαδοχικά το αλεύρι με το γάλα ή το χυμό πορτοκαλιού και τέλος το άρωμα βανίλιας και το ξύσμα. Συνεχίζω 1-2΄, σταματώ το χτύπημα με το μίξερ και δεν το ξανακτυπώ!!!
Βουτυρώνω και αλευρώνω (και στα τοιχώματα) δυο φόρμες για κέικ μέγεθος 23Χ13 εκ. Ρίχνω μέσα το χυλό.
Ο χυλός θα πρέπει να καταλαμβάνει τα 2/3 της φόρμας για να φουσκώσει και να γίνει το κέικ αφράτο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου